هفته گذشته، گوگل اعلام کرد که با یک کامپیوتر کوانتومی ۵۳ کیوبیتی، به آن چه تفوق کامپیوتر کوانتومی (quantum computer supremacy) نامیده میشود دست یافته است. این یعنی اینکه محاسبهای را انجام داد که قویترین کامپیوترهای دیجیتالی (شامل سوپرکامپیوترهای موازی، یعنی cluster super computers ) حداقل ده هزار سال زمان برای محاسبه نیاز دارند.
اگر چه راه درازی برای استفاده عملی از این کامپیوترها باقی است، ولی این بدان معنی است که هفتهای که گذشت، نقطه عطفی در جهان علم واقع شد که قرنها به آن ارجاع خواهد شد.
فعلاً بعضی از شرکتها، از جمله مایکروسافت، گوگل امکانی را فراهم نمودهاند که همه میتوانند آنلاین به این کامپیوترها دسترسی داشته باشند، امکانی که به طور حتم در آینده به این سادگی میسر نخواهد بود.
در صورت موفقیت، این کامپیوترها نیز برای تفوق اقتصادی و امنیتی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
توجه کنید که ثروت بعضی از این غولهای کامپیوتری با ثروت چند کشور برابری میکند. همین واتساپ را گوگل چند سال پیش از تولیدکنندگان اولیه آن ۱۸ میلیارد دلار خرید!
این خبر به نقل از سایت www.phys.org است.
کامپیوتر کوانتومی چیست؟
رایانه کوانتومی یا کامپیوتر کوانتومی ماشینی است که محاسبات را بر پایه رفتار ذرات در سطح زیر اتمی انجام می دهد. کامپیوترهای کوانتومی میتوانند میلیون ها دستور بیشتری را در کسری از ثانیه (MIPS) نسبت به کامپیوتر های معمولی اجرا کنند.
چنین پیشرفت شگرفی در توانایی پردازش به این علت خواهد بود که بر خلاف کامپیوتر های دودویی(Binary)، در یک کامپیوتر کوانتومی، واحد های داده می توانند در بیشتر از یک حالت در زمان واحد وجود داشته باشند. در واقع می توان گفت که دستگاه به طور هم زمان به چندین فکر مختلف فکر می کند. هر کدام از این فکر ها مستقل از سایرین است اگرچه همه آن ها از یک مجموعه از ذرات نشات گرفته اند.
برای مطالعه بیشتر در حوزه کامپیوترهای کوانتومی به این سایت سر بزنید.